De Duitse Luftwaffe speelde tijdens de Slag om Arnhem slechts een hele kleine rol. Eind 1944 waren de geallieerden oppermachtig in de lucht. Van de pogingen van de Luftwaffe om de Britten te bestoken, is één aanval tijdens de Slag om Arnhem het bekendst.
Bij die aanval ging de Messerschmidt 109 die de aanval uitvoerde verloren. Het Duitse jachtvliegtuig vloog tegen een van de torens van de Walburgiskerk aan.
De Duitse Messerschmidt maakte deel uit van het Jagdgeschwader 76 (I./JG 76). De Messerschmidt was laat in de middag van dindag 19 september opgestegen vanaf vliegbasis Störmede in Duitsland.
Het Duitse vliegtuig had opdracht gekregen om de Britse positie aan de noordkant van de brug te bombarderen en de Britten met mitrailleurs te bestoken. Piloot van dit toestel was Unteroffizier Schmidt. Onder de Messerschmidt van Schmidt hing één bom.
Rond half vijf die middag bereikte het Duitse vliegtuig vanuit het zuiden de Britse positie. De Britse kapitein Eric Mackay lag op dat moment in de Van Limburg Stirumschool, direct aan de brugoprit en beschreef na de oorlog wat er gebeurde.
“Er gebeurde die middag iets wonderbaarlijks. De Luftwaffe was de gehele dag in toenemende mate actief geweest. Een Duits jachtvliegtuig kwam uit het zuiden over de brug en probeerde
de school te bombarderen. De bom kwam op straat neer, maar ontplofte niet.”
De laag overvliegende Messerschmidt was een dankbaar doelwit voor de Britten die vanuit alle panden op de Duitser schoten met wat ze hadden.
Mackay: “De Duitser trachtte ons machinegeweervuur te ontwijken en vloog daarbij tegen een kerktoren op, waardoor de linkervleugel eraf werd gerukt en hij te pletter viel op een plein op ongeveer 400 meter afstand. Grote vreugde alom.”
De rechtertoren van de Walburgiskerk raakte door de crash van de Messerschmidt zwaar beschadigd en door de crash vloog de kerk in brand. De kerk brandde volledig uit.
De Duitse piloot kwam om het leven toen zijn vliegtuig in de Lauwersgracht terecht kwam.
Na de oorlog
Van de Walburgiskerk was na de oorlog niet veel meer over. Het heeft na de oorlog een aantal jaren geduurd voor het besluit werd genomen om de Walburgiskerk te restaureren.
Het ministerie van wederopbouw heeft lang getwijfeld of de verwoeste kerk niet beter afgebroken kon worden, maar in 1948 werd alsnog een definitief besluit genomen: de kerk werd gerestaureerd.
Bij die restauratie is de kerk niet volledig in oorspronkelijke staat hersteld. Zo werd bijvoorbeeld het koor van de kerk minder hoog gemaakt dan in het vooroorlogse origineel.
De gerestaureerde Walburgiskerk werd op woensdag 28 november 1951 weer ingewijd door kardinaal Alferink, in het bijzijn van burgemeester Matser en andere hoogwaardigheidsbekleders.
In mei 2013 is de kerk onttrokken aan de eredienst. De kerk werd in 2018 verkocht aan een projectontwikkelaar die er woningen in wil vestigen. Op dit moment, mei 2019, doet de kerk tijdelijk dienst als locatie voor Museum Arnhem.