Van de eens zo trotse Britse Airborne Divisie was op maandag 25 september, na negen dagen vechten, niet zo veel meer over. Nog een paar duizend soldaten van de divisie waren in staat om te vechten tegen de Duitse overmacht, die uit alle macht probeerde om de Britten in Oosterbeek te vernietigen.
Generaal Urquhart had die ochtend besloten om de restanten van zijn divisie die nacht terug te trekken over de Rijn. Ondertussen vond in Arnhem de evacuatie van de stad plaats.
Operatie Berlijn: Urquhart besluit de Airborne Divisie 25 september terug te trekken
Vroeg in de ochtend van maandag 25 september, arriveerde op het hoofdkwartier van generaal Urquhart een verbindingsofficier die ’s nachts via de Rijn was overgestoken naar de Britse perimeter in Oosterbeek.
Urquhart kreeg een brief van generaal Thomas, de commandant van de 43e Divisie die zich aan de zuidkant van de Rijn bevond. Besloten was dat de Britten zich het beste konden terugtrekken uit Oosterbeek. Urquhart mocht zelf bepalen wanneer hij Operatie Berlijn wilde starten. Diezelfde nacht nog, besloot Urquhart. Lees verder…
De Hexenkessel in Oosterbeek blijft met moeite overeind
De druk vanuit het hoofdkwartier van Hitler om de Britten in de ‘Hexenkessel‘, de heksenketel, in Oosterbeek te vernietigen werd steeds groter. Op maandag 25 september stelden de Duitsers rondom Oosterbeek daarom alles in het werk om de Britten de genadeklap toe te brengen.
Ondersteund door de Tiger-tanks en de andere Panzers die de Duitsers tot hun beschikking hadden, werd aan de zuid-oostkant van de Britse verdediging een grote aanval uitgevoerd. De aanval had tot doel om de verbinding met de Rijn af te snijden, zodat de Britten volledig door de Duitsers waren ingesloten. Lees verder…
FOTO’S: de strijd in Oosterbeek op maandag 25 september
Omdat de strijd tegen de Britse Airborne Divisie uitmondde in een overwinning voor het Duitse leger, hadden de Duitsers veel Kriegsberichter naar Oosterbeek gestuurd om de Slag om Arnhem in beeld te brengen. In 2017 werden via een veilinghuis een aantal grotendeels onbekende foto’s geveild. De foto’s zijn gemaakt door de Duitse oorlogsfotograaf luitenant Seuffert. De foto’s komen uit zijn nalatenschap.
Een deel van de foto’s die geveild werden tref je hier. De foto’s werden op maandag 25 september 1944 gemaakt. Seuffert arriveerde waarschijnlijk pas op de laatste dag van de strijd in Oosterbeek. Lees verder…
De voorbereidingen van de Britse terugtocht over de Rijn
Nadat in de vroege ochtend van maandag 25 september het besluit was genomen om de restanten van de Britse Airborne Divisie terug te trekken, zat generaal Urquhart met de vraag hoe hij de terugtocht uit Oosterbeek moest organiseren. Urquhart was bang dat de Duitsers al snel zouden ontdekken dat de Britten zich terugtrokken, en dat dit zou leiden tot grote verliezen.
Urquhart besloot de terugtrekking van de divisie te baseren op de evacuatie van Gallipoli. Generaal Urquhart had als jonge officier een studie gemaakt van de Britse evacuatie tijdens de Slag om Gallipoli in de Eerste Wereldoorlog. Die kennis kwam hem nu goed van pas. Lees verder…
Operatie Berlijn: een succesvolle terugtocht met veel slachtoffers
De nacht van 25 op 26 september leek wel te zijn gemaakt om de Britse perimeter te verlaten zonder dat de Duitsers dit door hadden. Het regende de hele nacht, waardoor geluiden niet te horen waren. Door de bewolking was er geen maan, waardoor het die nacht erg donker was.
Generaal Urquahart had ervoor gekozen gedurende de teruchtocht van die nacht een licht scherm van verdediging achter te laten in de Britse stellingen om te voorkomen dat de Duitsers door hadden dat de Britten zich terugtrokken. Pas als het grootste deel van de Britten over de Rijn was teruggetrokken, zouden ook de laatste verdedigers zich terugtrekken naar de Rijn. Lees verder…
FOTO’S: de evacuatie van Arnhem in beeld
Op vrijdag 23 september 1944 werd door de Duitse legerleiding het bevel gegeven dat Arnhem geëvacueerd moest worden. De Duitsers gingen ervan uit dat de geallieerden een nieuwe poging zouden ondernemen om Arnhem te veroveren.
De 90.000 inwoners van de stad kregen tot maandag 25 september 20.00 uur de tijd om de stad te verlaten.
Een enorme vluchtelingenstroom kwam op gang. Lees verder…
Evacuatie: niet alle Arnhemmers vertrekken uit de stad
De Duitse legerleiding had weliswaar op 23 september het bevel uitgevaardigd dat Arnhem geëvacueerd moest worden, maar slechts weinig mensen weten dat lang niet alle inwoners van de stad gaven gehoor aan de oproep om de stad voor maandag 25 september om 20.00 uur te verlaten.
Het bevel tot evacuatie gold overigens niet voor de gehele stad. Volgens de Duitsers lagen de wijken Alteveer en de Geitenkamp ver genoeg van ‘Kampfstadt Arnheim’ af. Inwoners van deze wijken mochten dus blijven. Overigens moesten de inwoners van Alteveer op 5 november alsnog hun huis verlaten van de Duitsers. Lees verder…