Er zijn zelfs zoveel decennia na afloop nog verschillende mythes in omloop over de Slag om Arnhem. Eén van die mythes is het ‘verraad’ door King Kong. King Kong was de bijnaam van Christiaan Lindemans, een Nederlandse dubbelspion.
Meteen na het verlies van de Slag om Arnhem zong het gerucht rond dat de plannen voor Operatie Market Garden verraden waren. Waarom was veldmaarschalk Walter Model anders in Oosterbeek? En hoe kwam het dat de Duitsers tientallen tanks in Arnhem hadden en er twee SS Pantser Divisies in de buurt van Arnhem waren? Nou?
Dat verraad zou zijn gepleegd door Christiaan Lindemans, beter bekend onder zijn bijnaam King Kong vanwege zijn grote gestalte. Lindemans was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het verzet in Nederland.
Hij hielp mee met een vluchtlijn van de Nederlandse ondergrondse om neergekomen geallieerde piloten naar de Britten te krijgen. Lindemans werd echter gerekruteerd door de Abwehr, de Duitse spionagedienst.
Majoor Hermann Giskes, de chef van de contraspionage in Nederland, zette Lindemans onder druk om voor de Duitsers te werken. De broer van Lindemans was door de Sicherheitspolizei gearresteerd en de Duitsers dreigen hem te executeren als Lindemans niet voor hen zou werken.
Lindemans ging akkoord, op voorwaarde dat zijn broer en diens zwangere echtgenote vrijgelaten zouden worden. Lindemans bleef ondertussen actief binnen het verzet. In die hoedanigheid verkeerde hij in september 1944 in kringen rond Prins Bernhard.
Lindemans werd op de hoogte gebracht van de plannen van Operatie Market Garden. Volgens documenten van de Britse geheime dienst MI5 werd hij samen met de Belgische verzetsman Lucien de Ness een paar dagen voor het begin van Operatie Market Garden naar bezet Nederland gestuurd.
Lindemans en De Ness hadden de taak gekregen om het verzet in Nederland op de hoogte te brengen van Market Garden. Door de Britten werden de twee tot bij de frontlijn geëscorteerd. Daar kregen ze echter te maken met mortiervuur. De Ness werd getroffen en overleed korte tijd daarna in een Duits veldhospitaal.
Lindemans bereikte ongeschonden bezet Nederland. Hij meldde zich bij de Duitse generaal Kurt Student in Vught, die hem doorstuurde naar Driebergen, naar het hoofdkwartier van de Abwehr. Daar meldde Lindemans dat er een grote geallieerde operatie zou beginnen.
Met 300 tanks zouden de Britten doorstoten naar Eindhoven, meldde Lindemans aan de Duitsers. Arnhem heeft Lindemans nooit genoemd en de informatie die Lindemans doorgaf aan de Duitsers, is op geen enkele manier van waarde geweest om het verloop van de strijd te beïnvloeden.
Volkomen verrast
Het is opmerkelijk dat er nog steeds veel mensen zijn die denken dat de Duitsers wel degelijk volledig op de hoogte waren van de geallieerde plannen van Operatie Market Garden.
Alle Duitse betrokkenen hebben na de oorlog verklaard dat ze volkomen verrast waren door de Duits luchtlandingen. De Duitse veldmaarschalk Walter Model en de 9e en 10e Pantser Divisie bevonden zich weliswaar in de omgeving van Arnhem. Maar dat was juist omdat er in de omgeving van Arnhem géén gevechten werden verwacht.
De Duitse pantserdivisies waren juist van het front teruggetrokken om bij te komen van de gevechten en opnieuw uitgerust te worden.
Veldmaarschalk Model dacht veilig achter drie grote rivieren en meer dan 100 kilometer van het front leiding te kunnen geven aan de Duitse troepen die aan de grens met België stonden. Model moest halsoverkop zijn hoofdkwartier in De Tafelberg in Oosterbeek verlaten toen de eerste Britse parachutisten een paar kilometer verderop landden.
Model dacht in eerste instantie dat de Britten geland waren om hem, de hoogste Duitse militair in de regio, gevangen te nemen. Dat het doel van de geallieerde luchtlandingen was om de bruggen in Arnhem te bezetten, was nog niet bij Model opgekomen.
En King Kong? In oktober 1944, een maand na het mislukken van Operatie Market Garden, werd Christiaan Lindemans gearresteerd. Lindemans was verraden door een andere agent van de Abwehr met de bijnaam ‘Nelis’.
Voorafgaand aan zijn proces, pleegde Lindemans in 1946 zelfmoord in de gevangenis in Scheveningen.