Terwijl in Arnhem op zondag 24 september de evacuatie van de stad op gang kwam, probeerden de geallieerden nog altijd de belegerde Airborne Divisie te bereiken.
Binnen de Britse perimeter in Oosterbeek was de toestand inmiddels onhoudbaar geworden. De Britten waren al meer dan een week aan het vechten en de paratroopers waren de uitputting nabij.
Door Duitse beschietingen en gevechten sneuvelden er iedere dag 200 Britse soldaten en raakten er 400 soldaten gewond. Met de Duitsers werd daarom een staakt het vuren afgesproken om de gewonden uit de Britse sector af te voeren.
In Arnhem komt 24 september de evacuatie op gang
Op last van de Duitse legerleiding was op zaterdag 23 september besloten dat Arnhem geëvacueerd moest worden. Volgens de Duitsers was Operatie Market Garden nog lang niet voorbij en Arnhem zou in de komende gevechten een rol blijven spelen.
Via stencils die op straat in de hele stad waren opgehangen, werd het evacuatiebevel verspreid. De 90.000 inwoners van Arnhem kregen twee dagen de tijd om de stad te verlaten. Op maandagavond om 20.00 uur moest iedereen zijn huis verlaten hebben. Lees verder…
De situatie in de Britse perimeter in Oosterbeek wordt onhoudbaar
“Het was een wanhopige, vreselijke dag.” Die conclusie trok generaal Roy Urquhart aan het eind van zondag 24 september over de situatie in Oosterbeek. Na meer dan een week lang van onafgebroken gevechten en doorlopende mortierbeschietingen op de Britse posities, waren de airborne-troepen de uitputting nabij.
Doordat de meeste voorraden die door de RAF gedropt werden terecht kwamen bij de Duitsers, was er een groot gebrek aan voedsel, medische voorraden en munitie binnen de hoefijzer-vormige sector die de Britten in Oosterbeek bezet hielden. Lees verder…
Een staakt het vuren in Oosterbeek om de gewonden af te voeren
Kolonel Graeme Warrack, die aan het hoofd stond van de medische afdeling in Oosterbeek, concludeerde op zondagochtend 24 september dat het zo niet langer kon. Naar schatting bevonden zich binnen de Britse linie ongeveer 1.500 gewonden, waarvan veel gewonden er slecht aan toe waren.
Samen met een Duitse staf-arts sprak hij een twee uur durend staakt het vuren af met generaal Bittrich om de gewonden in Oosterbeek af te voeren. Lees verder…
De geallieerden besluiten tot een halfslachtige oversteek bij de Westerbouwing, tot woede van Sosabowski
Nu Operatie Market Garden een week aan de gang was en de Poolse generaal Sosabowski in al zijn waarschuwingen gelijk had gekregen, waren de Britten niet van plan om hun ongelijk toe te geven. Dat bleek eens te meer tijdens de ‘Conferentie van Valburg duidelijk.
In Valburg werden die dag door de Britse generaals plannen ontvouwd voor een aanval die avond bij de Westerbouwing. Lees verder…
Verslag van de Conferentie van Valburg
Na de Slag om Arnhem werden de Polen in het algemeen en generaal Sosabowski in het bijzonder aangewezen als zondebok voor het mislukken van Operatie Market Garden.
Uit onderstaand verslag van de Conferentie van Valburg, door de Poolse luitenant Jerzy Dyrda blijkt dat de verhouding tussen de Britten en de Polen tijdens de Slag om Arnhem al belabberd was. Luitenant Dyrda was als tolk aanwezig bij de Conferentie van Valburg. Na de oorlog schreef hij dit verslag. Lees verder…
Aanval van 4th Dorsets op de Westerbouwing loopt uit op een fiasco
In een poging om de belegerde Airborne Divisie in Oosterbeek te ontzetten en het bruggenhoofd aan de noordkant van de Rijn uit te breiden, had generaal Horrocks, de bevelhebber van XXX Corps zondag 24 september opdracht gegeven tot een oversteek ter hoogte van het Drielse veer.
Aan de noordkant van het Drielse veer bevond zich de Westerbouwing; een steile heuvel die in Duitse handen was. De oeververbinding bij het Drielse Veer was echter voor de geallieerden noodzakelijk als ze het bruggenhoofd aan de noordkant van de Rijn wilden uitbreiden. Lees verder…